March 30, 2012

mizzerzil is stress

Sangat STRESS!!!

March 24, 2012

Masak Lemak Ikan masin + Nenas

Ini Sambungan dari Entri sebelum ni.... Di sebabkan bosan juga aku telah MASAK!!!
Actually.. aku memang hari2 masak & Kadang2 Tapau untuk Incik BF... HAhahhaha.. (nk test market!!)
Di sebabkan b'cinta dengan orang nogori!! So kena la pandai masak Lemak Cili api!! Tak kisah lah ayam ke,ikan ke, ketam ke.. Ikan masin ke...

Ha... sebut Pasal ikan masin... Incik Bf aku teringin nak makan masak lemak ikan masin...(sumpah!! aku sebelum nie mmg tak pernah buat...Aku pun terpaksa lah mengoogle larrr... Masak kena sedap!! lau tak jatuh larr saham aku... Mau kurang duit hantaran nanti... hihihihi...

♦ Ini time in da process!!.. hihihihi tengah masak + perasaan takut .. (takut tak sedap)♦
Tapi bila aku tapau kan... Si incik itu.. mintak aku tapau lagi.. hahah sedap katanya!!... die kate ikan masin tak cukup!!.. memang larr tak cukup..aku pun buat untuk dua orang makan jerrr...Bujang la katekan...Lagi pun ikan msain "Talang" agak mahal harganya sekilo Rm20.00.. Kalah ketam & ayam....

Untuk yang masih bujang @ yg still belajar masak mcm aku jom aku share kan macam mana nak buat kan nya...

BAHAN-BAHAN:
2 keping ikan talang masin ( sederhana besar)
1 biji nanas sederhana besar
2 cawan santan pekat
5 biji cili api
1 batang serai dititik
2 biji bawang merah
3 cm kunyit hidup
1 keping asam keping
* Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikir saja air
CARA MEMASAK:
1) Rendam ikan masin seketika dan kupas nanas dan potong menyerong jangan potong terlalu nipis kemudian tos ikan masin.
2) Tumbuk bawang merah, cili api dan kunyit hidup sampai lumat kemudian satukan serai , santan dan bahan tumbuk ke dalam periuk kemudian masak diatas api yang sederhana besar sampai kuah agak mendidih. Masukkan ikan masin dan nanas kacau semua bahan dan biarkan sampai kuah mendidih dan nanas menjadi empuk serta masak. (resepi ini kredit utk kak nanie:http://resepisedap-nennie.blogspot.com/
ok kengkawan Selamat mencuba & menjamu selera....