December 20, 2013

Hai......Disember...

Laamaaaaaanyaaaaaa..... tak update......... byk cte....Tapi tak tahu dari mana nak start.... Dari Bulan jun until sekarang..... Pendam jerrrr... Nak start dari mana... Nak Cte pasal My little dotter yang smakin membesor..... Last entry pasal my dotter jgk.. hihihihi... Hmmmm better new year nanti baru start citer yerrrr.... Mana tahu nanti die besor bkak belog dpt baca ape yang ibu die merepekkan pasal die....

#mypenghibur#
#maybe akan jadi anak yang berguna pada bangsa & negara #
 

video
Hokeyyyy tu jerrr pembuka bicara.... next time cite lagi.... bye.....

September 11, 2013

Presenting Our Cinta Hati

Assalamualaikum....

Laaaaaaaaaaaaaamaaaaanya tak on9 sini... Alhamdulilah... semuanya dah selamat....
Saya sudah pun selmat melahirkan 1st  heroin.. heheheh

Dengan ini saya perkenalkan Nur Erysha Iwani Binti Mohd Erwan.


Esok Dah Masuk 2 bulan... Alhamdulilah semuanya selamat berat masa lahir 3.0 kg... now 5 lebeih dah...
habih suma zat ibu die sapu... heheheh..

Yang istimewanya erysha lahir selang 3 hari jerr ngn besday Ibu  die.. besh3 leh celebrate skali nanti...
 Rezeki allah..
Our 1st anniversarry kami sambut bukan berdua.. Tapi bertiga...
Jom Kita layan Gmbr Erysha..:)

1 day 12.00 pm.... time ni baru jerrr erysha selamat dilahirkan....

1 day 2.45pm dah salin baju...

hari ke- 2.... tido jerr  keje nyerrr

hari ke-3

hari ke-4

hari ke-5 anak dara abih anak dara ai dikerjakan oleh pakcik nya a.k.a adik ai.. hehehe rmbt pacak tu....

heheheheh mane leh tuan tanah x de....

tgk anak zaman skang mane nak dibedung lagi...
Ni time raya hari tu... 1st time smbt sbgai suami isteri & ibu terharunya...

ini hobi die.. suka muncung kan mulut.... buat ai x keruan time kt opis... rindu die jerrr...


Erysha ibu doakan smoga menjadi anak yang solehah, menjadi anak yang berguna di dunia & akhirat.....



May 2, 2013

Gelisah

Kledit to owner gambar.. aku curik kat google tadi... ampunnnn..

Haipppp..... Tajuk mcm org frust bercheenta... 
No la.... cuma nak share.. 2-3 hari ni kite sgt gelisah....
Risau mcm2... itu tak kena... ini tak kena....
lagi mcm2 fikir...
Hope segalanya berjalan dgn lancar...


April 18, 2013

SENAMAN SEMASA MENGANDUNG


  • 1. PENGENALAN JENISKESIMPULAN SENAMAN YANG SESUAI SENAMAN KEBAIKAN YANG PERLU DIELAKKAN
  • 2. --Senamrobik semasa mengandung adalah satu aktiviti yang menggunakan otot besar secara berterusan dengan iringan muzik supaya dapat meningkatkan tahap kardivoskular pada setiap ibu mengandung.--Tahap senaman untuk ibu mengandung terbahagi kepada tiga iaitu trimester petama, trimester kedua, trimester ketiga.
  • 3. Trimester pertama (1 hingga 3 bulan)--Berjalan selama 20 minit di sekitar kejiranan setiap hari 3-4 kali seminggu--Berjogging, berenang, aerobik berimpak rendah, berbasikal dan tarian.--Senaman Angkat Berat - jangan terlalu membawa berat yang keterlaluan. Gunakan berat yang ringan dan sederhana sahaja.
  • 4. Trimester kedua (4 hingga 6 bulan)--Yoga - menumpukan kepada pernafasan, relaxation, kedudukan dan rangsangan badan--Berjalan, berjogging, berenang, berbasikal mengikut kemampuan samada memperlahankan atau memberhentikan aktiviti tersebut
  • 5. Trimester ketiga ( 7 hingga 9 bulan )--Melakukan senam hamil prenatal untuk persiapan persalinan--Jalan secara santai
  • 6. --Elakkan dari melakukan gerakan melompat- Iompat dan gerakan yang tiba-tiba. Lakukan senaman dengan lemah-Iembut dan perlahan-Iahan.--Elakkan angkat berat yang keterlaluan--Senaman yang menekan dan memberi tekanan pada perut--Gerakan pusingan pinggang
  • 7. --Jangan bersenam melebihi 45 minit dan berhenti jika berasa tidak selesaBERHENTI BERSENAM!!!!>Terdapat cecair keluar dari vagina>Sakit perut secara tiba-tiba>Kontraksi selepas senaman>Sakit dada>Sukar bernafas>Pening>Penglihatan kabur
  • 8. --Meningkatkan stamina bakal ibu--Membantu memudahkan proses kelahiran kerana wanita memerlukan tenaga yang banyak untuk meneran--Aliran darah menjadi lebih lancar kerana banyak oksigen dihantar ke otak--Mengatasi masalah kurang selera makan--Menghilangkan tekanan--Melambatkan proses penuaan
  • 9. Senamrobik untuk ibu mengandung amatpenting untuk memudahkan proses kelahiran.Setiap ibu mengandung perlulah mengambilserius terhadap senaman-senaman ini

April 13, 2013

Perempuan

KESIAN PEREMPUAN..... diam — dia lemah . lantang —
nampak salah . mesra — dia gatal . pasif — dipijak-pijak . kahwin — bila beranak? . tak kahwin — pasti digelak . berhijab — dikata kolot, jahat, menunjuk² . tak tutup — lagilah heboh . setia — dimadu laki . curang — dicanang keji . terlalu cinta — dimain²kan . terlalu berjaga — dimarah²kan . menangis — rimas selalu . mata kering — dipanggil kepala batu . buat betul — pelbagai benda dipersoal . buat silap — sekampung berbual . 

Tapi .....UNTUNG perempuan sebab setiap kali dilemparkan kejian & hinaan, SYURGA adalah tempatnya, cukup hanya menjadi SOLEHAH kerana ALLAH, patuh segala perintah Allah, insyallah dirinya sebaris dgn para bidadari & mungkin lebih atas lagi, dengan izin Allah di syurga kelak, insyallah


April 12, 2013

let's vote "X"


Salam & Good Morning ollsss.....
Pagi nie Mood ok..ok saja..... hehhehee Macam yang semua org tau..
Pada 5 Mei nanti pilihanraya akan diadakan....
Aku dah pernah mengundi sekali tahun 2008 yg lepas.... ngam2 umur cukup time tu...
Kat kg halaman la & still tak bertukar tempat....

Masalahnya sekarang... aku dah kahwin... & stay kat tempat lain... encik husbend lak... kena kat kampung dia... sorang utara & sorang selatan.... camna nak balik...???? 
tak kan mak buyung cam aku sengsorang nak balik sendiri nak bas? Compom kena halang bertubi-tubi ngan laki aku.... hasihhhh... masalah ini akan kami selesaikan secara telus & mulus... hihihihi mls pk kang  kita main o... somm..... spe mng balik kg dia hihihi....

hhehehe macam nak balik raya pulak...... tambah2 dgr lagu kat atas ni.... macam lagu raya.. aku jerrr kot peeling mcm  tu... lantak la... jadi bersemangat pulak nak mengundi...
korang ada rasa tak mcm aku rasa... X ?? huhuhu tak pe la...


ok mcm lirik lagu tu... kita semua nanti Vote la pemimpin yang berjiwa bangSa & yang boleh mentadbir negara dengan aman & damai serta dpt menguntung kan semua org kan2.....

SAYA PILIH  MENGUNDI!!!!  (PIKIR DULU SEBELUM X)

April 2, 2013

Semput Eden ni hah!!!




ARINI...MASUK LA MINGGU KE 23 KEHAMILAN KU..Alhamdulillah....
Tapi tahap kesihatan aku terok sikit la sejak minggu lepas...uuhuhuh
terok betol batok aku kali ni...sakit tekak ni..apelagi la tekanan pada perut aku ni....
ni dah sampai tahap sakit bahagian belakang pinggang saat aku batok...batok yang amat mmeritkan tekak...adoiiyaiiii... susah betol nak keluarkan kahak yang ada ni..GATALLL. bisa betul bahagian belakang pinggang ni......tak tahannyeee...kesian baby mama..uuhuhu..
bergerak2 la dia mengeras time kena tekanan batok tu...mcmana nk cari cara lain ni...biar batuk ni hilang....
uuwarrggghhh!!! ape lagiiii???Tolongggg!!! nk makan ubat batok mana leh...klu pregnant kan...bahaya... ke ini lah yang dinamakan PEMBAWAKAN BUDAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kalau betul pembawakan baby....aku redha dan terima ape saje ujian..yang ptg ia tak mmbahayakan baby ketika aku selalu batuk...sudah laaa...:(

YA ALLAH..KAU SEMBUHKAN LAH BATUK YANG AKU HADAPI INI..HANYA DENGAN IZINMU SAHAJA..KESIHATAN KU AKAN KEMBALI PULIH...AMIN..

ARTIKEL BERKNAAN BATUK KETIKA HAMIL DI GOOGLE...
Soalan 16
Pada masa ini isteri saya sering batuk2 dan kadang dia mengadu tekaknya sakit dan menyebabkan beliau kadangkala kurang selera untuk makan, Boleh tak Dr cadangkan sebarang rawatan untuk mengurangkan batuk yang dijangkiti oleh isteri saya atau ada sebabrang ubat yang boleh saya perolehi...
Jawapan
Batuk yang berpanjang akan menyebabkan kesihatan ibu dan anak akan terjejas. Ini dari segi psikologinya akan menyebabkan kesan selera makanan akibat dari tiada selera untuk makan. Cara yang baik - adalah mendapatkan kepastian dari mana punca batuk tersebut samada dari tekak atau telah melarat ke paru-paru.Walaubagaimana pun jika terdapat kesan infeksi - penggunaan antibiotik yang boleh digunakan ketika mengandung adalah digalakkan. Tambahan dengan ubat Thymol gargle yang akan membuangkan kuman tersebut dari pangkal tekak yang selalunya adalah gatal . Penggunaan ubat batuk juga adalah yang perlu diperhatikan supaya ianya tidak mendatangkan kesan kepada kandungan.

Ade jugak yang aku dengar minum air limau nipis + madu setiap pagi, insyaallah boleh hilang...
Haisshhh mesti cuba ni... semput oooo batuk...batuk... & batuk.... cian baby... risau juga aku...Hope boleh sembuh lah pas nie... :(

March 29, 2013

Mak Aku datang Keyellll..

 Wah tajuk boleh buat tajuk drama la... hehhehehe
Alhamdulilah... hari ni aku rasa bahagia sangat.... My lovely Mommie on the way datang keyelll....
naik bas dengan 2 security di bawa bersama... (adik2 aku letewww...)
tapi...... adik aku yg no.2 tak dapat join.... Die teje..... la....
Tak pe la abgngah ek... kalau ade rezeki next time die leh datang kan...

Rindunya........... kat mommie aku....bas die bertolak pukul 2.00 tadi... hope perjalanan die lancar...,selamat & cepat sampai........ Excited tahap ape lagi ntah aku ni...
Ade sikit kerisauan sebab mak aku 1st time dtg sini naik bas....

Hmmm Kang pukul 5.30 aku balik keje trus gerak keyelll... pudu... ambik mak aku... biar aku sampai dulu kang kalau mak aku sampai dulu lagi aku risau...

Pssstttt... Mak aku datang bawak ketupat & rendang... nak buat mcm mana dah mak buyung kat sini mengidam benda tu... almaklum la due aku kan time nak raya nie... mmg dah tak boleh makan ketupat la alkisah nya.. so aku hentam siap2.......

ok... nak smbg tejeeeee balik... kang keje tak siap lmbt lak aku kene balik.... ok zassssss...

Dato Fazley Follow aku...

Entry ni menampakkan kejakunan aku....... hiihihi...
bila retis memolow kitew.. agak kebanggaan sekejap...
siokkk pon ade.. hmmmm nmpk sangat kan...JAKUN!!




March 13, 2013

Dia gerak-gerak.....

Assalamualaikum & Gud morning dears..

Alhamdulilah... diberi kesempatan untuk menaip kat sini lagi...
almaklumlah kemalasan yang melampaui batasannya... Virus M Kan berselerak dimerata-rata kan... hihihhi (alasan kan semua itu)

Hmmmm... Dis week dah masuk 20 minggu aku pregnnt... cepatkan masa berlalu... tak sabar  jerrr rasanya nak b'gelar seorang Ibu.... indah jerrr hidup kalau difikirkan saat-saat tersebut .. insyaallah...

Last friday,  perut aku sakit, kat bahagian bawah tu... rasa berat & berdenyut2 jerrr kalau berjalan lagi rasa sakit.... aku jadi takut... tkt baby jdi ape2.. tambah pulak mmg tak ade pengalaman kan 1st time pregnnt... jadi gelabah die harus lah tak hengat... bapak die nmpk cool.. tapi..... drive keta nk pergi check up.. mengalahkan bini nak bersalin....

Sebelum tu, ade aku mak kt kmpung, tnye ape perlu buat kalau rasa sakit mcm tu....
hahh... sudah mak aku pon gelabah.... siap call makcik & paklang aku kat terengannu.. hadusss. habih adik beradik 1 semenanjung nak call aku... hehehe... sume risau...Mak siap nak  nak dtg rmh aku lg.. sampai mcm tu sekali lah...


masa pergi check up, 1st  skali pergi klinik 1 msia sebab dkat dgn umah, tapi... ape pun tak boleh, lepas tu pegi private clinnic, tapi... doctor lmbat pulak masuk, mls nak tunggu, pergi  hospital private , mahal nak mampus, mcm nak bersalin jerr kekdahnya, nak jmpe pakar segala bagai.... last2 pergi klinik kesihatan...lagi hampesss... bole die kata perut aku msuk angin.... padahal sentuh perut pn tak!! haishhh mmg aku tak puas hati... nasib untie aku teman aku pergi jugak, die nasihat kan aku supaya buat scanning nak tgk keadaan baby aku cm mana, then, kitaorang pergi private clinnic semula utk bt scaning.....

Klinnik tu mmg terbaik..... buat scanning sampai aku puas hati... Rupanya.... baby aku dah mula bergerak,,, Alhamdulilah... gembira tak terkata... nampak kepala, tangan tecik tu.. & kaki die jugak... alhamdulilah.. Tapi masa tu dr.ckp tak nmpk lagi "burung" die... maybe mmg tak ade burung...  heheh sbb br nak mask 5 bulan kan... cadangnya 6 bulan nanti baru nak p scanning... tapi dah jadi mcm ni terpaksa scanning jela...

Bersyukur pada Allah, dapat menikmati  semua keindahan itu.... so sekarang kalau aku tidur baring mmg boleh rasa sikit2 kalau baby aku bergerak.. tak kuat lagi...sbb dr.kata baby tecik lagik... :)

20 minggu... Berat 259gm.. Mak die dah 80++ heheheh nmpk sangat dah hover kan...ape boleh buat.. selera bertambah2..



March 8, 2013

Happy Women Day 2013


Wanita itu berhati lembut…nalurinya sebening titik titik embun di atas daun rerumputan…bila saat mentari bersinar…airnya jatuh menetes menyerap sampai di ujung bumi…menumbuhkan berjuta bijian menjadi tunas tunas muda yang hijau bersemi…
Wanita itu berperasaan halus…kehalusannya mampu merobohkan kekerasan bukit batu yang sombong…menjadikan hatinya laksana samudera akhir dari sungai sungai yang bermuara…
Wanita itu berjiwa kesatria…ketegaran hatinya bagai barisan batu karang dibibir pantai…tak luluh dari terjangan badai yang bergemuruh…tak gentar oleh hempasan gelombang laut pasang…dan tak bergeming dari buruknya angin musim barat…
Aku terpukau…memandang di kedalaman jiwanya…
Yang indah rupawan seperti bunga bunga mekar di saat pagi menanti sinar harapan…

Wanita itu bisa berhati keras…bagai batu pualam di malam gelap…mampu melumatkan hati para kumbang kumbang dalam sekejap…emosinya bagai gelombang…. mampu menggulung bahtera yang dilaluinya…
Wanita itu bisa menjadi angkara…seperti api yang berlidah panjang…kobarannya menghanguskan seluruh jiwa…menjadi debu debu yang berhamburan di terjang deru angin yang mendesing
Aku menutup mataku saat memandang jiwanya…sehalus dan sekeras itukah hatinya…???
Wanita laksana kembang dan api…tak akan tersulut bila bara tiada di hati….harum semerbak menyelumuti bumi…Bila kembang selalu ada di hati…

Bila engkau ingin mengerti…mari kita sama sama duduk belajar disini…dari seorang wanita yang kita hormati…dari seorang wanita ibu kita sendiri.
Karya : Rasull abidin, 31 Des 2011.


March 7, 2013

International Flat


Gambar kat atas ni masa aku berada di bangladesh... hihihihi ok aku tipu... ni la area rumah aku... yang terlalu padat dengan lambakan warga2 asing... mcm2 org ada... yang aku mark kedai2 tu semua kedai warga asing yang aku heran senang pulak diaorg dapat lesen meniaga... heran2... nak g kedai runcit.. kedai bangla, nak makan.. kedai indon... nak gunting rambut kedai nepal... mmg international sungguh...
dah pandai berbisnes siap buat kedai depan2 lagi... 
Klinik 1 malaysia kat Flat aku plak terperuk kat hujung dunia... letak kat hujung2 flat...
mcm tu pun boleh... harga kat kedai diaorng mmg mcm hampas la... brg2 terkawal mcm beras , gula. minyak pandai2 diaorang up harga.... mmg aku geram... mmg tak la aku nak pegi support kedai2 bangla tu.... dah la. bajet mcm org Msia... kalau aku sound harga mahal.. buat muka tak tahu jerrr... ishhhh nak jerr aku merepot.. tapi mcm tak kuasa nak melayan...
lantak  la... 

Kita MUNUM Dulu....


Hehehehe... dah berbulan signboard ni ade kt opis aku..  hari2 aku tengok...
Tapi................ petang semalam baru perasan ade salah spelling... hahahah..

March 4, 2013

19 minggu

Assalamulaikum.....

Alhamdulilah....Minggu ini sudah masuk 19 minggu  aku mengandung... dengan kesihatan yang amat baik.. syukur sekali lagi... ini bermakna kandungan aku hampir masuk 5 bulan minggu depan...

teringin nak buat scanning..... tapi rasanya awal lagi kot... banyak tanya org2 yg dah berpengalaman... better 6 bulan ke atas baru scan... baru boleh nampak...

Buat masa sekarang belum ada pergerakan baby lagi... nurse kata mungkin minggu ke-20 & ke atas baru baby ada bergerak...

tak sabarnya nak melalui detik2 tu... 

pada kengkawan yg sudah melalui semua tu.. cer crita sikit kat kat sini sure sweet jerr kan... 
Sumber : baby centre malaysia...

Lunch tadi...


Ok Fine..... Ini adalah dua menu yang simple jerrr kan...
Yang aku nak tekan kan kat sini..
" jangan tiru aksi ini hahahha"
kalau mengikut gambar di atas.. macam org kebuluran jerrr yang nak makan...

hakikatnya aku dengan my pren lunch kat kedai mamak yg berhampiran dengan opis...
paham-paham la... mamak style...
kalau boleh guna mangkuk..  semangkuk bihun dia nak hidang kat aku...

taste die mmg tak sedap... pandai-pandai mamak yg goreng bihun tu perah limau ke dalam meehoon goreng aku... sadisss rasa dia...
Fyi.. korang mee goreng itu bukan aku yg punya yea... kang korang kata aku yg  melahap semua tu.. hihih..

apa-apa pun alhamdulilah... kenyang...

February 26, 2013

i'm back.....

haluuuuuu..... Saya kembali...
setelah sekian lamanya ceh2... ade yg kisah ke.....
 banyak yang nak di share...
tapi hantu belum masuk... hihihhi...
nanti bila dah diseru.. baru kita.. sharing kat sini yea...



January 25, 2013

BILA ISTERI MENANGIS ( ^ ^ )

Jika isteri menangis dihadapanmu….
“hargai lah ia sebelum terlewat…”
Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…
Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..
Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, kacuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.
Wahai suami2, jika seorang istri pernah menangis karenamu, tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terpuruk terlalu dalam …
Wahai suami2, jika seorang isteri menangis keranamu, tolong jangan menyia-nyiakannya. Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.
Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu. Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?
Apakah keistimewaan perempuan ini ? ”
Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..
SENYUMAN’nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .
PELUKAN & CIUMAN’nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..
Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pada orang-orang yang dikasihinya. ..
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHAN’nya. .
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN..
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.
Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI kerana 1 hal…
Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…
Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI-ISTERI yang soleha dan SUAMI-SUAMI yang kamu kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mereka begitu berHARGA… Dan sangat berHARGA.

Copypaste :Bola kehidupan

January 23, 2013

FAKTA - UTK BAKAL2 IBU

♥ Hanya 5% bayi yg lahir pada tarikh EDD (estimated due date) mereka.kebanyakannya lahir antara minggu ke-37 & 42 kehamilan.

♥ Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal utk menampung kandungannya.

♥ Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml

♥ 80% wanita mengalami sindrom "baby blues" semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan perubahan hormon.. Nak tahu apa itu sindrom "baby Blues" baca SINI

♥ Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula.Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.
♥ Apabila seorang ibu mula sakit bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya, ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat & puasa

♥ Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.
Sumber: Pesbuk

## Fakta ini membuat kan aku lagi teruja untuk menjadi seorang ibu....Insyaallah...##

SALAM Maulidur Rasul 1434/2013



Rasulullah dalam mengenangmu
Kami susuli lembaran sirahmu
Pahit getir pengorbananmu
Membawa cahaya kebenaran

Engkau taburkan pengorbananmu
Untuk umatmu yang tercinta
Biar terpaksa tempuh derita
Cekalnya hatimu menempuh ranjaunya


Tak terjangkau tinggi pekertimu
Tidak tergambar indahnya akhlakmu
Tidak terbalas segala jasamu
Sesungguhnya engkau rasul mulia
Tabahnya hatimu menempuh dugaan
Mengajar erti kesabaran
Menjulang panji kemenangan
Terukir namamu di dalam Al-Quran

Rasulullah kami umatmu
Walau tak pernah melihat wajahmu
Kami cuba mengingatimu
Dan kami cuba mengamal sunnahmu

Kami sambung perjuanganmu
Walau kita tak pernah bersua
Tapi kami tak pernah kecewa
Allah dan rasul sebagai pembela

kredit : google





January 22, 2013

BILA NAK.........

Bila nak chinese new year................

Mesti aku akan dapat.............

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
INI



husshhhhh rasa sedap plak mmg siokkk gilakkk dapat sekotak hari ni....


Makan sampai demam..... 2 tahun lepas aku hentam banyak2 jugak smpi kena ambil mc..
huhuhu tak pe kot setahun sekali jerrrr...

Limau dah dapat.... Bonus bilak lagik ni... hadusss... 

BILA MASAK KURMA JADI SUP

Asslammualaikum.....

Wahhh... hari ni indah sangat aku kat office ni.. tanpa ada ganguan & anasir2 yang tak diperlukan kat sini hehehehe kejam!!!

Nak ceriter pasal semalam.... sadisss sangat aku...cerita ni incik asbend aku pun tak tahu....

Sebagai isteri misali.. (tangankebahumatakeatas) setiap hari balik kerja aku akan menjalankan rutin  harian aku sebagai isteri kat rumah iaitu memasak... sebab mak aku kata... air tangan isteri akan lebih mengeratkan lagi hubungan suami isteri itu.. walaaaa...

walaupun hakikatnya kadang-kadang aku agak blurr kerna kehabisan idea nak masak ape hari-hari... sebabnya kalau tanya suami aku nak makan ape... dia cuma akan jawap masak je ape2 pon..hadusss... dia mmg... susah nak bagi idea sikit.. sebabnya dia mmg tak cerewet dlm bab mkn2 ni... Kang aku goreng telur mkn ngn kicap ha.... mcm na... baru 1/2 pinggan pon tak habis kot...

oleh itu, sebelum aku balik semalam aku singgah pasaraya kat bwh flat aku jerr ni... mmbeli brg2 yg perlu dimasak... time tu pon aku tataw nak masak ape lagi... hasiiiishhh pnt jugak la nk pikir... tetiba tinggggggg!!!  idea dah datang....

Oleh kerana Ayam still ade dalam peti ais kat rumah tu... aku decide nak buat Ayam Masak Kurma... sebab 1st time aku buat ritu asbend aku ok jerrr siap cakap sidap lg...walaweiii..

So aku nak repeat buat utk dia la....so aku beli lah rempah kurma, santan, dll lg la....

sebelum aku naik tu aku singgah kedai topup sebab kledit aku nak habis....  
and then aku pon naik la ke rumah idaman aku errrr...

masuk rumah rehat jap....then bru prepare ape nak masak, time potong bawang & dah tumis pon  baru aku perasan.... aku tertinggal plastik yg ade semua bahan yg nk dimasak tu tertinggal kat kedai bawah hahhhh!!!! tensiiiiiiiiiiiiiiiiiiiooooooooooooonnnnnn.......
nak kena turun balik.... disebabkan bawang dah ditumis & ayam pun dah standby nk dimasak.. aku gagahkan diri juga kebawah utk ambik bungkusan plastik tu....

aku turun la..... & sambung balik nak masak.... bila sambung tumais semula bawang & segala bagai yg perlu ditumis, time nak masukan rempah tu... aku dapati rempah yg aku beli tadi SALAH!!!
sepatutnya nak masak kurma....
 pergi beli rempah perencah sup apa kekdahnya...

(Gambar kredit to mr Gugel)
Aku memang macam nak mengangis... dah tak larat nak turun lagi..... asbend pon ot balik lambat..... mcm mana ni!!!... last2 aku goreng aje ayam tu... & gereng sayur...
tak ada mood lagi nak masak..... 

Aku rasa sebab ape aku boleh tersalah beli.... maybe aku penat kot time tu and then dlm keadaan aku yg mabuk2 ni tak adenya aku nak teliti betul2 rempah tu satu2...
aku tengok jerrr gambo masak kurma aku amik jela....

hmmmmmm ni la satu pengajaran buat aku.... moral of story... kalau tak larat jangan nak gagahkan diri nak masak, pastu kalau beli ape2 kena teliti kan mkn ayam goreng jer semalam.. hahaha

ok selamat berhati-hati...


January 21, 2013

MAKCIK YANG SEMPOI.....

               

****** Saksikan betapa slumbernya makcik ni berkaraoke****** 
Aku pun tak sangup nak nyanyi sebegini rupa...

Apa-apa pun mmg sporting la ..... hihihi

TERGEDIK... MENGEDIK & BERKEDIP


Salam.... Bertemu di pagi isnin....

Kalau dirujuk tajuk di atas...  Entri kali ni mesti entri nak mengumpat org ek... hahaha
tak ada la... Cuma aku tengah rimas dengan atas kelopak mata sebelah kanan aku ni...
Masuk hari ni.. dah tiga minggu dah jadi mcm tu... mmg tak selalu.. tapi... yg kadang-kadang tu la buat aku rimas......

Macam yang korang tahu... kalau mata ni berkedip-kedip.. ada maksudnya kalau nak diikutkan org tua-tua punya pendapat la.....
Aku harap apa yang aku sedang mengalami ni.. tak ada apa-apa yang tak baik berlaku....

ni aku nak share kan apa kata org tua tentang mata yg tergedik & terkedip ni...

  • Kelopak mata sebelah kanan bahagian atas – nak tengok / akan berjumpa orang jauh atau lama terpisah atau akan mendapat berita baik
  • Kelopak mata sebelah kanan bahagian bawah – akan mendapat berita gembira
  • Kelopak mata sebelah kiri bahagian atas – seseorang yang jauh atau lama terpisah teringin nak jumpa kita 

Psstttt....mmg aku tengah rindu gilerrr kat bff aku masa zaman-zaman minah kilang dulu2 tu... org kata kalau kita rindu kat org compom nanti org tu rindu kat kita juga kan....
Apa-apa pun korang doakan yg baik-baik saja utk aku yea.... ( ^ ^ )


January 17, 2013

Segmen : Jom Tambah Follower Sebanyak yang Mampu



Jom join ! klik banner kat atas okayy ^____^





Semakan Keputusan Permohonan BR1M RM500

**** Pasal Bantuan rakyat 1msia lagi... aku kalau bab2 bantuan mesti alert  punya.. takut terlepas apa info kan hehehe kang tak pasal2 melepasssss....

Okehhh cekediout..... Br1m 2.0 boleh disemak dah yea... bermula 16.01.2012... ditalian
hotline 1-800-222-500/1-300-88-3010 mulai 16 Januari ini 2012, talian tersebut akan beroperasi dari jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang setiap hari bekerja.

Tapi.. tadi aku terlebih exsited.. dah menelepon di talian tersebut... dimana customer services yang jawap phone call aku memberitahu bahawa semakan hanya boleh di buat pada minggu hadapan sahaja...
A..p.t.b.. heheh aku pun tak paham...


Untuk Info kita juga kalau pemohonan kita didapati gagal... kita boleh lagi membuat rayuan:
  • Orang ramai yang lewat menyerahkan borang permohonan BR1M masih boleh menghantar borang permohonan bantuan RM500 itu ke pejabat cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Malaysia dan agensi kerajaan yang berkaitan
  • Pemohon juga boleh menggunakan borang BR1M yang difotostat daripada borang asal selagi formatnya tidak diubah
  • Bagi pemohon bantuan RM500 yang mendapati status permohonan Br1M mereka gagal, rayuan semula boleh dibuat
  • Kementerian Kewangan menyediakan format khas untuk rayuan BR1M (Bantuan Rakyat 1Malaysia) yang boleh didapati di pejabat cawangan LHDN dan agensi kerajaan yang berkaitan, serta dimuat turun daripada laman web Kementerian Kewangan (www.treasury.gov.my).
okey tu jerrr aku nak share... harap-harap aku layak dapat bantuan tu... mesin basuh dah rosak weh!!! tak larat nak memberus kain hari2... cian MAK!! huh!...


BL1M- Daftar Sekarang! RM199 Sahaja.


Borang Permohonan Online Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M)

Borang Permohonan Dan Pendaftaran BL1M Bantuan Lesen 1 Malaysia. Hanya lesen motosikal sahaja diperuntukkan dibawah program BL1M Online ini. Skim Bantuan lesen 1Malaysia (BL1M) ini bertujuan untuk membantu warga Malaysia khususnya golongan muda untuk memiliki lesen motosikal yang sah selain memberi kesedaran mengenai undang-undang jalan raya dan membina etika pemanduan berhemah.

Syarat Kelayakan Permohonan Online Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M)

  1. Semua warganegara MALAYSIA berumur di antara 17 hingga 40 tahun pada atau selepas 01 Januari 2013
  2. Tidak pernah memiliki sebarang jenis kelas lesen memandu
  3. Hanya sah untuk lesen Kelas B2 sahaja
  4. Sihat tubuh badan
  5. Menepati semua kriteria yang telah ditetapkan oleh pihak Penganjur dan Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ)
  6. Dikenakan yuran sebanyak RM199.00 (dibayar semasa program pendaftaran dijalankan secara Money Order pada ‘My E.G. Services Berhad’)
  7. Sila bawa kad pengenalan asal semasa proses pendaftaran.
  8. Menduduki semua ujian yang ditetapkan oleh pihak JPJ

***** Wahhhh... Hebak2.. Ade BL1M pula...kali ni untuk buat lesen motosikal  yang murah pulak...
            kalau aku masih tak ada lesen compom aku dah p buat... murah weh dari harga biasa...
           So pada yang memenuhi syarat-syarat di atas boleh memohon boleh juga memohon secara Online
           Online jer kat Link ni..http://www.bl1m.my/ ok.. selamat berjaya.**********

January 3, 2013

KEMBALI

Assalamualaikum....

Saya kembali!!! setelah bercuti beberapa hari....

Still Tak ada Mood untuk Bercerita.... Hmmmm

Semalam Saya pergi kk Taman Medan Untuk 2nd Check-up....

Tangan Saya cakittttt.. Kena 2 Das Jarum hhuhuhu... Cakitttt....

Berat Saya naik!!! 1.5kg... Sepatutnya kena naik 0.5kg jerrr huhuhuh kena sound.. ngan MISI!! hhihi...

Nak buat mcm mana selera bertambah-tambah....

Btwy... saya dah mengandung hampir tiga bulan.... hope.. kesihatan saya baik....

Oppppsss kenapa saya pangil MiSI??? Sebab Doktor yang check saya yg cakap mcm tu...

Dah Lama tak dengar org panggil MISI kan... Selalunyerrr nurse jerrr...

Nanti  saya cerita lagi yerrr.....Keje pending banyak nih!!! tak ade org nak cover!!.. huh tak ape...

Bye!!!