October 29, 2012

CERITA RAYA AIDILADHA & DOAKAN DIA - part II

Assalamulaikum
Jumpa lagi.... aku memang tak ada cerita untuk raya Aidiladha... Sebabnya terjah lah nun DI sana... hari raya kedua kami berkumpul lagi,  tak ada sebarang aktiviti pun semuanya still letih & tak cukup tido lagi, masak memasak ada la, sebab yang still hidup ni perlu makan kan...  :)

Raya ke-3 pun still sama, tapi ada dah yang siap-siap untuk pulang, aku & asbend mmg selaunya malam sikit baru balik.. Tapi..... agak-agak pukul 9.00 pagi , akak ipar aku yang no.3 tu call... dia masuk hospital pulakkk......Miscarriage.. Aku pon tak tahu dia pregnant.....

Time onthewy nk pergi hsptial.... dpt call lagi kena tukar hspital, Dari tampin ke Melaka pula sebab Hspital Tampin kalau ada kes, mesti tranferkan ke melaka....
Sampainya disana... jumpa kejap dalam 1/2 jam kami pun terpaksa pulang... Sebab masing-masing nak balik jauh....

Masing-masing tak Lunch... sarapan pun jauh lagi la... perut dah berkeroncong.... jalan-jalan cari makan kejap....
Korang Kalau korang org MELAKA tambah2 area Klebang mesti kenal kan ada satu kedai Coconat Shake baik punya... Tambah2 tengahari kan... Malas nak cakap tengok jela gambo sendiri...

Memang terbaikkk... freshh gilakk... hilang kepenatan aku..  ramai gila yang terjah sana... 1st aku sampai, terpesona aku tgk ramai yang sangup berbaris untuk dapatkan coconut shake ini... Kedai dia ala-ala kampung baru kt kl tu... tapii... lagi ramai..... Tapi tengah2 lapo kan... setakat shake2 ni mana mampu bertahan... kami hentam nasik lemak juga... psstttt asbend aku makan 3 bungkus... rahsia taw...


(gambo kureng memuaskan pakai hengpong cikai aje...harap maklum)

Tu dia aku tak tipu kan ramai gilak org... kami semua empat meja... Abang ipar aku yang belanja... ada yang nak tapau... tapi tak sanggup Q lagi panjang sangat...
Berapa secawan aku kurang pasti maybe tak sampai 3 hengget kot.. hihihhi

Dah settle menikmati coconut shake yang sangat sweet tu... kami semua berangkat...
dalam pukul 4 ptg jalan dah mulai sesak... jammed... steress pun bermula... compom balik malam kang jammed sangat2...

Sampai rumah mil aku dlm pukul 6 ptg.. aku msk lagi... walaupun penat nak buat cam mana... msk2 cepat2.. tapiii ade yg ngada2 nk makan ini.. itu... husshhh sabo jela... 

pukul 7.00 mlm aku start bersiap-siap utk balik.... mandi, makan... & Goooooo....
Sebenarnya pukul 9 mlm baru gerak....  kakak ipar aku yg nk balik perak tu dah mesej..
dia wish kat kami " selamat menikmati jalan yg Jammed" hahhhh...  mmg keta tak boleh gerak... macam raya aidilfitri pula...

selalunya balik ke usj 2 jam paling lama, boleh jadi...4 jam.. hebat tak??? Dalam jammed ade  beberapa pemandu yg tak berhemah gunakan laluan motor... siap langgar sidemirror keta aku lagi... mmg nak makan penumbuk lakik aku pakcik tu... org lain pun suma nakbalik  cepat... tapi agk2 la... ingat bawak moto ke.. nak cilok mencilok...

Akhirnya pukul 12.30 kami selamat sampaii.... alhamdulilah... kesian kat asbend aku esoknya nak kne keja awl.... 

So.... ini lah cerita raya aidiladha aku....

P/s: entry panjang berjela... tak kisahkan sebab tak ramai yg baca... hahah

CERITA RAYA AIDILADHA & DOAKAN DIA - part 1

Di sini semula.. ikut kan hati memang still tak ada mood lagi nak menaip....
Letih...... malas & segalanya melanda diri aku...
Macam yang aku dah mention kat entri INI , Turn balik raya kat rumah MIL aku REMBAU....

Hari khamis hari tu, kami terpaksa tukar plan & balik awal sikit dari yg dah dirancang...
Sebab nenek asbend aku masuk hospital, Sampai jerr kat rembau aku & asbend singgah
pasaraya jap ingat nak beli brg nak masak utk mkn malamnya...

Pukul 5.30 ptg kami sampai, gembira disambut adik beradik & Mil aku, Sebab jarang balik kan... huhuhu.. Sampai jerr, masuk dalam rumah aku tengok nenek asbend aku yang dah tak bermaya, lain dari kebiasaan, sakit tua, dah tak boleh makan apatah lagi berjalan...Kalau dulu biarpun dia dah nyanyuk...dia selalu menghiburkan ank cucunya... dia suka menyanyi, berpantun... cakap dalam loghat negeri sembilan yang aku tak berapa nak paham...

 Biasa lah, kalau dah balik rumah mak mentua, aktiviti kebiasaan kami,  bermula, masak beramai-ramai... almaklum la ank menantu ramai.... Buat prepration utk raya,
Aku plan nak buat laksa, Tapi kakak ipar aku bagitahu ramai yg dah sediakan menu...
better aku tak payah buat...

Dalam pukul 7pm kami dah settle aktiviti memasak tinggal sikit-sikit aje... aku ke ruang tamu dengan niat nak tengok ape yg patut buat lagi, terpandang semula nenek yang terlentang, anak buah aku suapkan dia air pon susah nak minum, 
Keadaannya semakin merosot, Dalam kepala otak aku ini macam-macam difikirkan,

Dalam Pukul 11pm,MIL aku bagitahu nenek macam dah nazak, Kami anak cucu mula bacakan yasin untuknya, masuk kali ketiga kami baca, 
" Nenek Dah menghembuskan  nafas yang terakhir tepat 12.30 am 10 zulhijah 1433 , hari khamis malam jumaat......" Allah lebih sayang kan dia...  

Mungkin aku baru saja mengenalinya,  tapi hati tetap sedih atas kehilangan nya... 
Hanya Al-fatihah yang mampu aku sedekahkan,

Kami semua tak tidur malam tu, ada yang baca yasin & mcm2 lagi.... mata mmg dah berat, tapi tak boleh lelap,
Kebetulan hari raya aidiladha & hari jumaat, keluarga semua buat keputusan  jenazah akan dikebumikan selepas solat juamaat,

Ini adalah 1st time pengalaman aku tolong mandikan jenazah, kafan kan... kenapa nak takut... satu hari nanti kita pun akan meninggal....
Entah kenapa hati aku ikhlas jerr nak menolong... fardu kifayah kan utk mengguruskan jenazah... Aku tak pergi ke tanah pekuburan, sebab banyak yang perlu di uruskan di rumah...

Aku memang dah rasa macam swing2.. jerrr mcm nk pengsan pun ada, tapi rasa mcm tak sesuai jerr nak berehat time tu ramai adik beradik datang  mengziarah, tambah2 aku ni menantu baru dalam keluarga tu, tak maniskan kalau malas2....

Nampaknya, kami tak menyambut aidiladha bagi menghormati yang telah pergi,
Pukul 10.00 mlm aku sangat2 tak berdaya untuk buat apa-apa lagi.... sangat pening, aku cuba  tidur tapi tak boleh....telan panadol, baru boleh nak lena... asbend gerakkan aku pun mamai2... mmg down gilakk... penatttttttttt.... tapi nak buat mcm mana... semua itu takdir...
kententuan dari allah...

Hushhhh pnt gilakk aku menaip... maybe sambung next entri....

P/s: Sorry no picture 4 this entry,,, mmg tak sempat lansung.........





I'm H0ME

ASSALAMUALAIKUM

Hari ke-4 hari raya Aidiladha.... Semalam baru sampai... Jammed gilakk.... dari dua jam
boleh jadi 4 jam dari rembau ke subang jaya...

Banyak cerita yang mahu di kongsikan... suka & duka... ada pengorbanan sempena hari raya korban ni...  dah takdir...

Maybe next entri baru boleh cerita... hantu belum masuk roh aku, so Idea tak ada & tak tahu nak setat mcm mana dulu...

Nanti la kita share kan iye....

October 26, 2012

Selamat hari Raya Aidiladha 10 Z.hijjah 1433


Selamat hari Raya Aidiladha 10 Z.hijjah 1433




October 25, 2012

JOM BALIK KAMPUNG

Assalamualaikum....

Dengar online radio kat THR tadi... Aderrr lagu rayerrrr..... Sob3.. Sedihh pulok tak balik kg mak aku... Redha jela.. adat dah jadik binik org.. kena terima kenyataan...

Hari ni aku Half day ajerrr... Kena balik awal dari yang kami plan hari tu di sebabkan 
My Grandmother in law masuk wad... sakit tua... hope dia tak ape-ape...


hahhaha pada laki binik yang still gaduh2 & tak tahu nak balik kampung mana...
ni aku nak cadangkan...
Sila ikut signboard masing-masing yea......
# Sila jangan ikut... aku gurau-gurau aje... nak hilang kan kesedihan aku ni... wahhhhh :(

ok.. Selamat Hari raya aidiladha.. Semoga korang pon selamat sampai tempat yang dituju yea.. hati2 & Biar lambat asal selamat... :)


October 24, 2012

DUA BULAN

Pejam celi..pejam celik.. kami sudah pun melayari bahtera rumahtangga selama dua bulan...
Banyak yang perlu dibaiki & di pelajari asam garam berumah tangga... 
Rasa macam tak percaya jerrr yang kami dah pun bersatu...
Sedangkan lidah lagi tergigit inikan kan pula suami isteri...



Doakan kebahagian kami... Amin....


BUNGA HATI-NAIF


Takkan layu bunga terkasihku
Yang tumbuh berseri
Indah di taman hatiku

#
Takkan layu bunga pujaanku
Walaupun sang waktu
Datang dan berlalu, Ooo..

Bunga hatiku, jangan pernah kau layu

Mekar dan berseri
Bunga taman hatiku
Harum dan mewangi
S'panjang waktu
Kan kujaga sepenuh jiwa


Kan kujaga sepenuh jiwa...

Kau bungaku..

# Kalau singgah  ke belog aku sure korang akan dilayan dengan lagu ini....

Jom layan... Aku stress sikit hari ini... Biasa la hidup... ada pasang surut nya...
hanya mampu redha... :(

October 23, 2012

HAPPY BIRTHDAY TO MY LOVELY "ad!k"

Entry kali ini khas aku nak Wish  untuk " My Lovely younger brother" ADAM...


╔╗╔╦══╦═╦═╦╗╔╗

║╚╝║══║═║═║╚╝║ ¸.•°*”˜˜”*°•.¸

║╔╗║╔╗║╔╣╔╩╗╔╝ BIRTHDAY

╚╝╚╩╝╚╩╝╚╝═╚╝ ☆★☆★☆
•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪HappyBirthdaytoYou♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪HappyBirthdaytoYou♪♫•*¨*•.¸¸ ¸¸.•*¨*•♫♪ Happy Birthday♪♫•*¨*•.¸¸HappyBirthday¸¸.•*¨*•♫♪... HappyBirthdaytoYouuuu….!♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪.•*¨*•♫♪♪



 Semoga panjang umur & dimurahkan rezeki... 

# Ni lah adik aku  yang paling bongsu... Muhammad Hairy Adam Bin Zulkifli....
   Hari ni besday die yang ke-12.. Tengah tunggu result Uspr... 
# Hope adik aku berjaya dalam hidupnya...
# Adam juga tak sabar tunggu besdaynya hari ini sebab dia dah layak buat i/c hihihi
   bajet dah besar.....
# Aku pon tak prepare ape2 pun utk dia hari ini... maybe bulan 11 nie ade something buat               dia... Sabar ya... ♥♥

Love u till jannah..

CUTI TAK APPROVE


Ya....Anda semua mesti mengalami situasi dimana cuti yang kita apply tak approve, direject,
tak diluluskan oleh bos2 yang bajet... tuttt.... hissshhh.. aku memang angin dari semalam...
dari last week aku dah apply untuk cuti 27hb... hari sabtu ini... tapi TAK APPROVE...

Tempat dimana aku berkerja sekarang harus bertukar-tukar cuti... untuk hari sabtu.. maknanya kalau minggu ni aku cuti, minggu depannya pula aku kena bekerja, bergilir-gilir dengan officemate aku yang lagi sorang tu, dimana dia nia jenis yg pentingkan diri sendiri,
kalau mintak tukar cuti.. memamg susah... memang sengal betul la... tunggu lah time kau...

Bos aku pula cakap, kat office kena ada sorang stay, kalau2 ada ape2 hal... selalunya aku kerja sabtu.. boleh tido, satu fon call pon susah nak ada... Ishhh aku gerammmmm...

Cuba fikir, tak kan Jumaat raya, sabtu nak terpacak kat office half day pulak tu... laki aku nak balik kg, tak kan aku stay sengsorang kat sini... gilak ke ape...

Aku gerammmm.... Aku bukan mintak anual leave pun... unpaid leave jerr ok..
Jap lagi aku nak mengadap itu ciminama... ape yang aku nak AUTA pon ntah...
 Ape nak jadikk jadi la... Aku nak ikut asbend aku balik kg.....

*Typing dengan hati yg sakit*

October 22, 2012

Raya Haji.. Bakal Tiba....

Wahhh... Sentap tadi... Pusing punya pusing... cari stock apa yag boleh dilahap kan...
tapi tak ada ape2 pon... Cuma yang ada Mamee Epress Cup... Maggie Cup jela...
Errrrkk... Alhamdulilah dah kenyang......

Perasan tak lagi 3 hari kita nak menyambut hari raya aidiladha.... Tapi macam tak rasa jerr
kan... P mydin byk org jual sari jerrrr... p summit pon sama... maksudnya disini.... 
Ntah.. preparation utk raya haji...Kurang di sini... Cuba raya Puasa... Mau tengah menggila
Sopink kan...

Raya haji tahun ni... Kami.. Wahh dah boleg cakap kami... 1st time raya sebagai Suami-isteri..
Kami Decide beraya di Rembau saja... Kampung Sebelah Asbend...  dekat sikit..
memandangkan cuti yang tak seberapa...

Lagipun bulan 11 ini haruslah pulang ke perak semula... sebab ada urusan kekeluargaan sedikit...

Sedih sekejap tadi call mak... Cakap dgn mak, tak dapat merasa ketupat palas made by mak la kali ini... sebab aku tak tahu sebelah sana kalau raya buat apa...
Mak aku cakap Dn't worry..... Bulan 11 ni aku balik.. mak aku nak buat segantang.. ketupat...
Makan sampai demam... hahahha...


Biasanya
Bila ayam dah tak selera makan,
kambing pula resah,
lembu pura2 buat gila,
unta jer nampak cool,
tu tandanya raya korban dah dekat.


SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA SEMOGA TAKBIR YANG BERGEMA MEMBAWA SERIBU KEBERKATAN BERSAMA-SAMA ERTI PENGORBANAN SEBENAR.
__________________________________



ENTRY KE-101

Bertemu la ya....heuuuuuu.. Dengan adanya entri kali ini bermakna cukup lah entri aku kali nie menjadi 101 entri... Dengan kembang hidung nya aku... Sebab.. aku kan so slow sikit dalam membuat entri..asalkan draf mesti delate, pastu buat semula... 


Tak di sangka-sangka kan...
Aku tahu aku kan tak terer macam korang... sob3...  Dah cukup seratus pun dah buat aku berbangga sendiri.. tak ada masalahkan... hiihih janji aku berusaha juga.....

Ok chayookkk zila...

October 19, 2012

Gieyana Giveaway ^Saya MAHU!^

Gieyana Giveaway ~Saya Mahu!
Tamat 19 Okt 2012

Saya Mahu menang dalam giveaway ini kerana.... Semestinya saya mahukan hadiah yang sangat
Marbelas... Iaitu 
Oil perfumed dari Bodyshop.... & Saya nak wangi sentiasa... hihihihi
First time Join nie... Hihihihi...

VIVA SAKIT

aSSALAMULAIKUM...

Selamat pagi.... Dihari yang sangat cool ini.... almaklum la... malam jerrr hujan... Kadang-kadang Tak menentu kan... Musim Cool jerrr... Jadi hati pon cool jerrr....

Selalunya kalau hari jumaat jerrr aku mesti pakai lawa-lawa...  baju kurung yg diseterika rapi... Tudung dililit bak ular sawa... hihihih... eyeliner, blusher, lispstik pink kaler.... hahha

Beriakan... Menipu jerrr selalu datang opis selekeh jerrrr.... tapi hari ini lain dari yg lain...

Dulu datang office merempit mana nak boleh melilit tudung bagai nak rak.... tapi... sekarang perrgggghhhhh... hihihi aku menipu lagi...

Motip cerita aku ni hanyalah... nak bagitahu... setelah pakai lawa-lawa... kononya boleh drive.. tapi malangnya Bateri keta  VIVA aku KONG!! nahhh ambik kau.... Kete tak boleh nak setat.... 

Call incik asbend... bagitahu... Dia cakap.. Bateri kong la tu... Die suh pakai moto jerrr Hari ini... (selama ni dah la pakai moto jerrr...:(... Dalam keadaan yang sentap & redha... 
Aku merempit sambil berbaju kurung untuk ke office hari ini....

Moral of story: jangan nak bajet sangat...Next time pegi office layan jean + t shirt jerr.. ok..

Viva oh viva mengapa engkau sakit.... (ambik gambo pintu cukup)
dia dah spoil kan kejelitaan aku di pagi ini... hahahah

October 18, 2012

AKU NAK JADIK MODEL

Entry mengelikan hati sendiri...


HAHAH...gelak besau tadi aku tbe2 dpt comment..... Pasal belog aku nice tu ok la...

Tapiiii..... pasal Tanya aku minat jadi model????

Model apew??? Kalau ikt fizikal aku sekarang nie... hmmmmm.... mmg agak sadis...

Bagai di pam2... nie mesti kes tak tgk gambo aku main invite jerrrr....

kalau tanya en asbend.... mesti die cakap " jadi model baju kelawar boleh la.."

huhuhuhu....


Aku nak terus diet... mana tahu boleh jadi model... hahahha mimpi jela... 

sekali tengok nasik lemak... habis semua diet!!...

TIP-TIP UNTUK CEPAT HAMIL

Bertemu lagi ya... ibu-ibu hihihihi......

Seperti sedia maklum Aku sudah pun berkahwin... Hampir dua bulan...

Seperti wanita-wanita lain...indahnya  Kalau  diberikan rezeki awal untuk menimang cahayamata...

Beshhh kan jadi ibu.... Ramai dah kawan-kawan s'angkatan aku yang dah jadi ibu....
Sangat cemburu.. lihat kebahagian diaroang... Harap-harap aku pun akan dapat rasa moment sebegitu....

Jadi tadi aku adelah blogwalking pasal nak pregnant dengan cepat ni... tak salahkan nak menambah ilmu... Selain dari usaha & berdoa pada Allah s.w.t.. Kita juga haruslah tahu Tip-tip yang aku nak kongsikan ini...

Sekiranya anda merancang untuk hamil, terdapat 11 tip yang boleh anda amalkan untuk meningkatkan kesuburan anda dan seterusnya hamil dengan lebih cepat.

1. Fahami bagaimana kehamilan terjadi. Jika haid anda teratur, setiap pertengahan bulan telur akan dikeluarkan oleh ovari dan sekiranya dalam masa yang sama anda berhubungan, sperma dari faraj akan berenang kedalam rahim dan akan berjumpa dengan telur yang menanti di salur peranakan (salur fallopian). Persenyawaan akan terjadi dan selepas itu, telur yang bersenyawa akan mengalami implantasi dan berlakulah kehamilan. Memahami bagaimana sistem reproduksi anda berfungsi menjadikan anda lebih peka kepada faktor faktor kesuburan dan juga memahami mengapa wanita gagal hamil.

2. Jumpa doktor anda. Pastikan anda bebas dari sebarang masalah dengan membuat lawatan doktor. Masalah cyst, endometriosis atau fibroid adalah penyakit yang kerap dikaitkan dengan sukar hamil. Malangnya wanita sering mengalaminya tanpa sebarang tanda dan gejala dan sekiranya diagnosa dapat dibuat diperingkat awal, rawatan yang berkesan mungkin akan dapat diberikan dan mengelak dari masalah sukar hamil. Sekiranya haid anda teratur dan sudah mencuba selama 1 tahun untuk hamil, anda mungkin boleh mengambil kira ujian analisa sperma dan HSG ( hysteros-salphingography) untuk memastikan salur fallopiananda tidak tersumbat.

. Dapatkan berat badan yang ideal. Sekiranya anda mempunyai berat badan yang terlalu besar atau terlalu kurus, ia mungkin boleh memberikan masaalah kepada kesuburan anda. Kawal berat badan dan cuba kira BMI (Body Mass Index) anda. BMI diantara 20-24 menunjukkan berat optimal.
4. Ketahui waktu subur anda. Hari subur anda cuma 4-5 hari sebulan dan dengan mengetahui dengan tepat hari subur, anda boleh meninggikan peluang untuk hamil. Hari subur boleh dikiranya dengan tepat sekiranya haid anda teratur. Catatkan BBT ( Suhu badan asas) anda dan cuba perhatikan tanda tanda ovulasi yang seperti lendir serviks yang lebih licin dan senak perut ditengah bulan. Anda boleh membeli kit ovulasi di farmasi sekiranya mahu untuk meramal masa ovulasi dengan lebih tepat.
5. Hubungan seks yang lebih kerap. Melakukan seks dengan lebih kerap adalah penting untuk memastikan anda hamil dengan cepat. Seks 3-4 kali seminggu adalah disarankan dan pada hari hari subur, berhubunganlah setiap hari. Sesetengah posisi seks boleh membuatkan anda lebih senang hamil seperti suami berada diatas (missionary position). Posisi ini mungkin yang terbaik untuk mempastikan penetrasi optimal dimana sperma dilepaskan paling rapat dengan servik. Untuk memastikan tiada tumpahan sperma, letakan bantal dibawah punggung anda selama 30 minit atau membiarkan zakar suami berada dalam faraj selama 15 minit selepas ejakulasi.
6. Tingkatkan kesuburan suami. Pastikan kesihatan reproduksi suami pada takat optimal dengan mempraktis cara hidup sihat termasuk makanan seimbang dan berat badan optimal, bersenam, tidak merokok dan elak dari sebarang minuman keras. Sekiranya terdapat sebarang isu semasa seks seperti ejakulasi pra-matang, eloklah anda boleh berbincang dengan doktor. Ia mungkin sebab anda lambat hamil.
7. Mengambil multivitamin. Adalah disarankan kepada semua wanita yang merancang untuk hamil mengambil vitamin harian termasuk asid folik untuk mengurangkan risiko janin cacat. Suami pula disarankan untuk mengambil supplemen zinc untuk meningkatkan pengeluaran sperma.
8. Bersenam secara rutin . Bersenam adalah cara untuk anda sihat secara keseluruhan dan lebih bersedia untuk menghadapi tekanan semasa hamil dan semasa bersalin.
9. Mengambil makanan yang seimbang. Mengawal pengambilan makanan amat penting terutama apabila anda mengalami masalah ovulasi dan masalah ovulasi pula berkait rapat dengan PCOS, iaitu salah satu sebab mengapa wanita sukar hamil. PCOS pula dikaitkan dengan masalah kebal terhadap insulin dimana ia akan menambahkan lagi masalah ovulasi anda.Berita baiknya, dengan hanya mengawal diet, kebanyakan wanita PCOS dapat menteraturkan haid mereka kembali seterusnya berovulasi secara semulajadi.
  • Amalkan memakan lelemak monounsaturated dan kurangkan lemak transfat (yang terdapat pada makanan yang segera)
  • Lebihkan protin dari sayuran seperti produk soya dan kurangkan makan daging.
  • Makanan makanan yang berfiber tinggi seperti seperti sayuran dan whole grains seperti oats.
  • Kurangkan gula dan sebarang karbohidrat termasuk nasi, mee, bihun dan sebagainya.
  • Kurangkan makanan berasaskan susu seperti ais krim, whole milk dan cheese.
 10. Kurangkan tekanan. Life is stressful, memang tak logik kalau tiada tekanan dalam hidup ni. Walaubagaimanapun terlalu tertekan dikaitkan pula dengan masalah ketidaksuburan. Cuba buat aktiviti-aktivit ringan yang boleh mengurangkan tekanan anda seperti:
  • Memasak
  • Bersenam
  • Mendengar muzik
  • Membaca dan mendengar audiobooks
  • Manjakan diri anda dengan spa dan rawatan diri
  • Habiskan masa dengan kawan dan keluarga
  • Beromantik dengan suami
11. Jahuhi dadah, merokok dan minuman keras. Merokok, mengunakan dadah dan meminum minuman keras bukan sahaja memberi kesan negatif kepada kesuburan malahan meningkatkan risiko keguguran dan komplikasi kehamilan. Pastikan segala ubatan adalah selamat dimakan dan limitkan minuman kopi kepada 2 cawan sehari.

Credit & thanks To : alamhamil.com For your info..

KENDURI DULU DAN SEKARANG

ASSALAMUALAIKUM....

Uishhhh... Cepat betul asa mase berlalu.... Tunduk-tunduk buat kerja... sekali angkat kepala
tengok jam... dah 12.45 tengahari dah.... Dah nak masuk lunch time... Memang niat tak nak kuar lunch.... Panas kat luar ... Lotii still ada stock... Jadi Lunch time kejap lagi... kita hadap Lotii & Milo aje... Diet kan....

Hmmmm Semalam aku sebelum tido.. aku temenung seketika... kejap jerrr masa berlalu...
wedding caremony aku dah nak nak masuk 2 bulan dah..., sambil temenung sambil terfikir..
masa kenduri aku tempoh hari.. majoriti yang menolong semuanya adik beradik aje...Jiran-jiran.. nan hado... tunjuk2 muka pon time2 suma dah settle...

Tak macam dulu... kalau nak kenduri.. seminggu sebelum jiran-jiran semua berkampung kat rumah bakal pengantin tu, nak tolong ape yang patut.... Lagi-lagi petang sehari sebelum majlis berlangsung.... perrggghh meriah2...

Aku rasa.. kan dulu sebab adanya goto-royong... Semuanya gotoroyong... Khemah, masak-memasak... Bunga telur & macam-macam lagi... Semua buat sama-sama...

Tapi... sekarang, tak lagi.. Semua di hujung jari... duit keluar semua siap... Tuan rumah just buat preparation ape yang patut... Jiran-jiran pula style, ala.. x pe.. diaorang kan pakai katering... Semua beres... Jadi tak  ramai..yang datang... ada tu ada... Tapi dah tak semeriah dulu....

Ikutkan hati.. memang nak majlis aku hari tue buat goto-royong aje... tapi memandangkan
banyak peralatan yang tak mengcukupi... kami sekeluarga decide ambil katering saja...



 Tengok isi paperbag... mak-mak sedara + sepupu2 aku... jerrrr Tapi tak ape juga.. dah mmg ramai... kalau utk yg x ramai adik beradik tu macam mana...




Lepas tu... Barang hantaran
yang perlu disiapkan... Sepupu
laki pula yang tolong buat kan...
Bodek la tu..
Pas ni dia pula nak kawin... hihih..



mereka juga...
Next day... Lipat tisu untuk majlis kenduri Tahlil  sehari sebelum Kenduri aku...

See... Caya tak percaya... Dah memang macam gini aku tengok kenduri sekarang kat tempat
aku nie... Dah Kurang goto royong... jiran-jiran pun dah tak macam dulu... tak berapa ambil kisah... Tapi aku percaya.. tak semua tempat macam gini kan.. still ada yang mengamalkan goto-royong macam dulu-dulu... Aku harap kalau ada kat tempat korang... teruskan lagi...
Dan jangan di tinggalkan tradisi nenek moyang kita dulu...
Rugi kan... Sebab tak ambil kisah... Kemeriahan berkurangan.....

P/s: Tapi aku sangat berterima kasih Terutama MAK aku... & semua sedara aku yg telah menolong menjayakan majlis kau tempoh hari... Sayanggggg korang...




Eca Year End Giveaway #1.


 Year End's Giveaway&Contest oleh ecadwinkyasha.com ditaja oleh


October 17, 2012

BILA K.A.M.I...

BORING.....

Aktiviti Senggal Bermula.,....


                           


My Satu-satunya opismate  Melayu... Yang lain Sumenya...中国... Kalau nak buat Gilo..X masyukkkk..



Bile Bos tak ada Menjadi-jadi...

Besar VS Kecik ( Dua-dua binik org Yea..)

Tea Time..... (oppp sila abaikan parut kat dahi aku...)







ok lah... itu jerrr aku nak cakap... Sebab kami boring...

p/s: Mesti ade yang cakap kami sempoi jerrr berpakaian kat opis kan... Private Company yang bos nya
      tak kisah mmg camgini... Kalau nk pakai short pant pon boleh masuk kerja... huhuhuh...
      Lantak lah... asal kan kami Bahagia...

October 16, 2012

0hHH mY TeacHER...

Assalamualaikum...

Morning ollsss... Pagi ini nak cerita pasal TEACHER.. I got unofficially teachers ok...

Dalam Dunia Berbelog nie... Aku Nothing.. Just Suka2 jerrr, Buat luahan perasaan & bajet macam Blogger

hebat sangat kan... Tapi Suka tengok orang berbelog... Padahal Follower baru 15 orang... hihihihi..

Tu pon kadang- kadang jerrr ade yang baik hati nak komen... rasa terharu pulak kadang-kadang.....

Bab-bab mengedit Belog nie memang aku tak pandai... Bila aku edit.. HAbih senget benget belog aku...

Penah Satu hari tu habih sidebar aku larik kebawah.... 2'3 hari juga aku try repair.. Tapi still tak ok...

Aku Pasrah.....Ape lagi... Teacher aku No.1 Kan ade... Terpaksa lah aku menelepon Teacher aku..

Walaupun Malu....Siapa lagi kalau bukan Mrsfarahzaki kan A.k.a BFF aku Dari kecik... Die kan Genius

Sikit dari aku.. (sikit jerr ok... nnti die kembang lagi)...hahaha Apehal aku kasi die settle kan jerr kan

senang... & tak memeningkan kepala hotak aku yg sedia pening jerrr nie...

Ok... Baru-baru nie aku ade dapat teacher baru... yg hanya mengenalinya di dunia belog jerrrr... Aku follow

BAru jerrr lagi.... Die Nie rajin Buat Tuto...& Tak kedekut ilmu... Kalau ade orang tanye sure die Die jawap punye... RAjin kan...  Ni lah orangnye...Nabila Medan...

Kalau korang perasan kan belog aku nie... dah ade kemajuan sikit lah.... Dah Ade Salji... & Music... Siap lagu Cinta lagi... Tak lah Boring sangat kan...

Banyak yang aku perlu improve kan untuk meningkat kan kualti penulisan aku ni.... Cewah kata-kata power macam  Abg Ben Blogger hebat tu...

Ok... Thanks to my Lovely Teacher...

                            &           Selamat Hari Cikgu... Ehhhh Bole ke mcm
                                                    Tue... Terima kasih Daun Keladi,
                                                              Lain Kali Tanye lagi...Hihihihi...

October 15, 2012

KEMALASAN MELANDA

Assalamualakikum...

Hari isnin Datang lagi.... Wahhh Begitu cepat masa berlalu...

Tapi aku dua tiga hari ini sangat malas...Menjadi pemalas.....

Selalu Weekend ade jerrr aktiviti aku... kalau tak keluar ngan mr hasbend mesti aku mengemas rumah...

ini tidak.. duduk menghadap laptop + tengok kaki... Tapi itu semua setelah kewajipan aku sebagai seorang isteri terlaksana... hihihihi kalau tak sure lakik aku meraung... meronta kelaparan.. hihihihi...

Entri plak.. belambak aku draf.. tapi semua sekerat jalan....  Sangat pemalas kan aku minggu ni...

Bagi aku MINGGU ini adalah minggu KEMALASAN untuk aku... huhuhuh


October 10, 2012

BANTU LAH KAMAL AFFENDI

Semalam semasa aku kusyuk mengikuti berita utama TV3 Terkeluar pula berita pasal KAMAL AFFENDI .

Korang still ingat siapa dia..???
Kamal Affendi Hashim adalah seorang penganalisis jenayah yang terkenal di negara kita. Kerap melihat beliau menjadi jemputan beberapa rancangan televisyen dan membaca penulisan beliau di dalam akhbar mengenai tips dan panduan pencegahan jenayah.

erita sedih yang saya ikuti sejak semalam dari blog saudara Mazidul Akmal Sidikmengenai Kamal Affendi Hashim yang sedang sakit. Menurut cataran blog, Kamal Affendi Hashim mengidap penyakit Arteriovenous malformation (AVM).

AVM adalah penyakit konginental iaitu ada sejak ejak lahir dan semua syarikat insurans tidak membuat tanggungang kepada rawatan penyakit ini.


eliau merancang untuk membuat Cyberknife Surgery yang memerlukan kos RM 40.000 . Marilah kita sama-sama membantu , sama-sama meringankan beban yang ditanggung beliau dengan menyalurkan sedikit sumbangan ikhlas. 
Kamal Affendi adalah seorang individu yang yang banyak jasa dan pengorbanannya pada masyarakat dan negara. Beliau sering memberi ceramah kesedaran yang sangat berguna dan membuka minda kepada masyarakat. Semoga Allah permudahkan segala urusan kesihatannya dan sembuhkan beliau dengan segera.
Ini adalah nombor akaun Kamal Affendi Hashim – Public Bank 4007 85 2927.  Facebook Kamal Affendi 
Allaahumma irzuqhu assyifaa’ al-’aajil inkaana khoiran lah.. Ya Allah kurniakan kesembuhan segera baginya, andai ada kebaikan buatnya

Saya Sudah anda bagaimana....

sI GORJES..

Salam Sume.... Good morning... Hahhh... aku dah sampai office...
Hari nie awal sikit sampai.. sebab aku drive  kete... kalau naik moto lambat sikit... terbalik kan... hahah
tak apa yang penting aku dah selamat sampai....

Dah lama tak drive... Sekali bawak manual.. fulamak... 2 kali mati la.... kasi malu sama aku saja...
oleh kerana takut tak boleh bawak sampai bila2... better aku mengagahkan diri juga untuk drive jugak....

Ermmmm semalam aku ade mengodek2 belog orang... hmmm isu biase2 jerrr...
Tapi yang menjuling kan aku pasal sorang artis nie... Kes artis Vanila cokelat pon aku tak heran lagi...

Anjakan paradigma artis nie memang sangat marbeles... aku boleh tabik spring & selute lah kat die...
Cara dia jaga penampilan & kecantikan diri memang terbaik... makin tua berusia makin cantik...

Ha.... Cer teka... Agak2 korang lah... Siapa gerangan artis nie.... Cantik kan... Mcm anak dara semula....
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
Ini lah dia yang aku maksudkan.... 
Raja Ema Retis dulu-dulu...Yang dah sntekkk Semula.. Apakah rahsianya..




...           Tak pe.. nanti aku try mintak petua kat dia... mana tahu boleh secantik dia..... Kikikiki...

------->>Yang Nak Cantik jugak...♥♥

Sumber : www.myartis.com