December 27, 2012

Ting.... Tong hadiah dah sampai......

ASSALAMUALAIKUM

Heuuuuu.... dengan hati yang berbunga-bunga aku gumbiranya mendapat hadiah juga akhirnya...hihihi Kalau korang nak tahu... aku telah merajinkan diri  hari tu.. hihihih...
Aku telah join G.A yang dianjurkan oleh Eca  , ala.. kalau korang ingat si awex sabahan yg aku telah mintak die edit kan blog aku hari tu...

Tanpa jemu aku join jerrr G.A die.. Sebab syarat-syarat die tak meyusahkan aku pong.... senang jerrr... Yang membuatkan aku terasa nak join tu sebab G.A die meriah sangat dengan sponser yang ramai... hihihi , mana tau kot-kot leh dpt hadiah beso... hihihi...

Tup2... bile die announced kan ala... dari G.a 1-3 mmg aku tak mng hape2 pon... Tapi yg beshnya.. dpt kengkawan baru  tu salah satu motip aku join G.A ni...

Tapi... Bila kali yang ke 4 punye announced ha.... tengok nama aku ade tersenarai.. hihihi


(sila abaikan Gambo ibu mengandung yg sedang mengembang yea.. heee)

ha.. tu dia... dapat  Botol Air dari tajaan Nurul sakura... Alhamdulilah... 1st time dapat hadiah dari alam maya ni... 

Walaupun bukan Grand prize aku tak kisah pong... nak hepi2 jerrr 
btw thanks a lot Pada tuan tanah Eca sebab menganjurkan G.A Sebegini.. mmg bagus.. harap-harap ade lagi ECA giveaway 5 hihihi.. & Tak dilupa pada cik sponser Botol air saye ni yerrr...

"terima kasih daun keladi
next time bagi lagi... "

heheh k.bye.. :)

December 24, 2012

'JAJAN' untuk MOMMIE ..



Tajukkkk... mmg xcited leteww aku nie... hmmm Alhamdulilah... hari nie dah masuk 8 minggu aku pregnant... bermakna dua bulan sudah... alahan mcm biasa-biasa aje... tak ade yang memudaratkan pun.... Tapi... selera aku untuk bersantapan mmg mencanak naiknya... kerja nak makan aje... dalam kepala hotak makan.. makan... & makan aje... nampak burger jerrr Yummmy... ok la kan... nak makan yg yg senang dapat... kalau aku mintak yang pelik2 tak ke pening lakik aku nanti ha..... hehehhe...

Oppp sebelum aku lupa... aku dah start minum susu... buat pengetahuan kawan-kawan.. dari kecik until sebelum aku pregnant aku mmg tak pandai minum milk even fresh milk pun tidak.... bukan kata nak minum...bau pun aku tak lalu... tapi yang peliknya.. bila time mengandung ni... lain macam sikit kekdahnya... aku berjaya minum susu heheheh.. Ajaib kan.. pelik bila jadi ibu-ibu mengandung ni...  hehehe...

heheheh cakap pasal suka makan... & makan... 
Officemate aku ni sangat baik hati... dia jadi supplier Jajan aku... last week dia bagi asam2...
ha... hari nie macam-macam ada... tak pecaya tengok sendiri lah... hihihi





untung kan jadi ibu mengandung... boleh manja2 lebih sikit...even kat office pun.. heheh

P/s: entri ni aku dah draf berminggu lamanya baru hari ni nak post... kwang3...

UNDER CONSTRUCTION!!!


Wink...Wink...wink.... Otak saye jammed!!  blogwalking belog org lain... kadang2 ada semangat nak menaip... Tapi.... bila draf entri separuh terus hold dulu... bagi bersawang dulu blog nie baru nak boleh post kot... tak boleh on9 lelama.... kembang tekak.. hihihi ngada2 kan... 

December 7, 2012

ZILA LIFE STORIEY WITH NEW LOOK


Salam di hari jumaat yang indah... aku yg still in swing2 mood nie ... tetap nak menulis.. heheheh....
melayang jerrr tapi aku tatap mengagah kan diri heheh...
ok kite stop dulu pasal aku yg tengah pregnent nie... nanti kita sambung di lain hari lar...
kawan2 @ sape2 yg telah sudi menjenguk blog aku sebelum ini mesti perasan kan...

"zila Life Storiey" sudah berwajah baru... huhuhu Santekkkkk takkk???
Macam org selalu kata... Kalau nak yg terbaik... & santek mesti la kena melabur sikit....
Nak harap aku yang edit supaya menjadi santek sebegini memang tak lah...
Lintang pukang boleh jadik nya....

Nak tahu aku suruh sape yang buat.... Ni ha... Si awex comei dari sabahan ini... mmg terer meng edit belog... senang bawak berbincang & selesa berurusan dengan beliau... heheheh

Sape2 yang berminat nak mengedit belog macam aku boleh lah terjah di ecadwinky
Dia juga ada buka kedai blognya yg dikenali sebagai Kedai ECA boleh kata mcm2 ada....


untuk mengedit belog pula dia ada mcm pakej... harga pon ok juga boleh support dia yg still study lagi tu... Aku hari tu ade ambil full package... harganya Rm30.00 aje... Pakej baru sekarang aku kurang pasti... nak tahu korang kena p terjah sendiri ok...

Apa-apa pun zila nak mengucapkan ribuan terima kasih kat ECA.. Sebab editkan blog zila dengan jayanya hehehe sangat berpuas hati... & senang berurusan dengan Eca....
Zila Harap Eca berjaya dlm study & apa jua bidang yg akan ECA ceburi nanti....


## Thanks pada kawan2 baru aku...& yang sudi menterjah blog aku ini... Hope kita dapat berkongsi pengalaman berbeloging ini... yg penting kita Enjoy... hehehe zazaaazz ##



December 6, 2012

6 MINGGU

ASSALAMUALAIKUM...

Selamat Pagi sume... Wahhh Seminggu Aku Bercuti dari menghapdet belog nie yea.. Kebelakangan nie Aku sangat la sibuk..... Kemarin baru balik dari perak... baru berkesempatan nak ambil Surat nikah.. hehehe dah tiga bulan kahwin... baru ingat nak balik ambil... tu pong sebab memang nak di pakai....

Heheheh.. Kalau Korang still ingat last week punya wordless wed.. Ada berita gembira yang ingin aku kongsi kan...Alhamdulilah aku telah pon Pregnant 6 minggu .. sangat bersyukur pada Allah.. Kerna rezeki yg diberikan kepada kami secepat ini.... :)


Alahan??
Ya.... Tak tipu semua ibu mengandung akan mengalaminya... tapi aku bersyukur, sebab aku tak la ade morning sickness yg teruk.. cuma kadang-kadang tu jerrr ade muntah2 sikit.. tapi tah hover sangat... Satu  lagi sekarang nie aku amat lah sangat malas... suma malas... kerja nak tido jerrr....

So semalam aku dah pergi buat buku Merah... hihihih... 1st time check-up... Test air kencing, test darah & mcm2 lagi la....suma tu pengalaman indah... heheh
Jauh  klinik kesihatan  tu dari rumah aku... tak ade yang dekat...kalau area Subang jaya sume kena pergi Taman Medan PJ...


*** Janin Seusia 6 minggu***
## ok Nanti aku share kan lagi perkembangan aku & pengalaman aku ini yea... :)



November 28, 2012

WORDLESS WEDNESDAY 5# SYUKUR PADA MU YA ALLAH




Alhamdulilah... Syukur tak terhingga kehadrat ilahi....♥♥

November 24, 2012

SELAMAT BERHUJUNG MINGGU...

ASSALAMUALAIKUM...
hAppy saturday..... Sejuk... hujan rahmat di hari sabtu... Ikutkan hati malas..... nak datang kerja hari ini.... best ooo kalau dapat tido.... tapi apakan nasib turn aku berworking hari ini hahaha...

Apa aktiviti korang ek hari ini??? mesti ada yang plan nak terjah ke mana2... & aku yang tak ada sebarang aktiviti...kang tengahari balik umah tido... husbend aku kan turut berkerja...
Bosannnnn... weh...

tak apelah.. pada yang ade program, selamat bergumbira ok... Hati-hati dijalanraya ok...


November 23, 2012

Eca Year End Giveaway #3.


Joint G.A By Eca Lagi.....
Kite Tag : MrsFarahzaki
    
    &

Cik Sarah
( jom korang join... Leh Dpt top up freee....)


Year End's Giveaway&Contest oleh ecadwinkyasha.com ditaja oleh


Tarikh TUTUP :: 
30 November 2012 jam 11.59pm

Hadiah Giveaway #3 :
Topup RM10 (3 Pemenang) oleh EMASPUTIH



November 21, 2012

WORDLESS WEDNESDAY 5# : OLE-OLE BELGIAN MARI...



# Nampak sodap kan.. dpt chocolate dari bos yg baru pulang dari obersea... tapi... tak mkn sbb tak ade tanda halal.. nanti nk cari botol simpan buat kenangan jerrr  hihihi...

November 20, 2012

ASID FOLIK: SEBELUM DAN SEMASA MENGANDUNG

Wahhh.. Tajuk panjang lebar...
Lunch Time tadi aku dgn my opismate p merayau2... hihiihih tak la.. p bank lerrr ade urusan semasa.. berhampiran dengan Bank ade farmasi... aku mmg dah lame berniat nak pergi farmasi... sebab sebelum ni kakak ipar aku ade suggest kan makan vitamin asid folik untuk perancangan sebelum mengandung......

Apa itu ASID FOLIK? 
Asid Folik adalah vitamin B yang sangat penting kepada wanita sebagai persediaan untuk mengandung. 
Ia juga penting untuk membentuk saraf tunjang bayi yang lebih sempurna pada peringkat awal mengandung. 

Mengapa ia PENTING?
1) Mengurangkan kececatan saraf tunjang (neural tube defect) seperti: Gangguan pada pembentukan saraf tunjang (spinal bifida)
2) Mengurangkan keguguran, lahir mati dan kelahiran pra matang dan kekurangan darah (anemia). 

3) Mengurangkan kecacatan yang lain pada bayi:


Sumbing lelangit (cleft palate) Kecacatan pada jantung Pembentukan kaki dan tangan yang tidak sama (limb reduction) Kecacatan pada sistem pembuangan air kencing (urinary system)
Sumber : kredit to Tuan Tanah
So  tadi aku dah beli sekotak 100 biji/kotak harga  rm6.00  jerrr


tu dia.... hope aku bukan hangat2 tahi ayam jerrr awal2 jerr beria... kang lelama di tinggal kan sebab aku selalu cengitu.. beli ubat tak penah nak habih... selalu lupa  makan...

Pada yang takut2 pada ubat dnt worry because ubat dia kecik2 aje.....


LAGUNA PARK PULAU INDAH




SALAM semua.... setelah seminggu aku bercuti deepavali opppsss... tanpa berbelog...
akhirnya aku berjaya.. membuat satu entri hari ini....

Last weekend aku , mr Asbend & my uncle telah pergi ke laguna park.... ape buat???
Dah mr asben bertemu dgn uncle aku haruslah aktiviti semasa diaorang berlansung....
 memancing....

Aku pun join.... sebab bosan duk kat rumah... ade org tanye tak bosan ke join memancing... 
aku rasa dari  duduk rumah mengadap tv jerr baik aku join asbend aku p memancing.....

wah... sekali pandang mcm dekat......


sejuk jerrr mata memandang... boleh release kan tension.....
Laki aku kalau dapat memancing.. abih semua dia lupa....
pandai2 lah aku bwk diri huhuhu...

ni umpan ok... bukan jajan atau makanan yea... harap maklum...
umpun-umpun ni seplastik mcm ini harga nya rm10.00 ok...
kami beli kat org asli yg berniaga kat tepi jalan sebelum masuk ke Laguna Park ok...
pandai kan diarorg berbisnes... AKU?? tak sanggup la.. nk pegang pun geli...

Kami stay kat sana lammmmmmmmmaaaaa sangat.... penat ooo... tapi laki & uncle aku..
memang tak tahu bosan... Ikan???
seciput jerr dapat... ikan gelama sekor besar jari kelinking, ikan duri 2 ekor boleh tahan besar jugak... tu jerrr mls aku nak snap gambo ikan yang seciput itu...

diaorang bukan kisah sgt ikan sikit @ byk... janji dpt merasa tarikan ikan tu pun dah cukup...
lepas gian katanya..hhuuhuh...

Mana gambo tuan tanah???

haruslah ade gambo SS sendiri... hahahah


hahahah nak suruh spe amikkan?? aku sendiri jela yg snap.... nak mengata letewww.. hahah

ok... start pukul 4.... sampai pukul 1 pagi baru kami pulang.... tapiii.. aku pukul 12.00 dah tido dlm kete... pening kpale... hihihi ngada2 ehhh...


ok.. tu jerrr aktiviti kami selama beberapa jam ... tapi ok peee dpt jamu mata.. hilang kan stress & bla... bla... bla.. _tak ade ayt da oke... zassss--







November 16, 2012

SEGMEN : CARI FOLLOWERS NOVEMBER

Heeeeuuuuu oleh kerana follower aku sikit... (tapi tetap bersyukur ade jugar yg nk jadik geng aku).. hahah sadis kan.. aku pun telah join segmen Bicara Hati Dot Blogspot



Aku nak tambah follower sebanyak mungkin  untuk mengeratkan lagi silaturahim sesama blogger hihihi..

DUE DATE ON 20 NOVEMBER 2012

November 12, 2012

Budak Setan kembali !!!


Haippp.... aku bukan kata kat org setan la.... Sampai ati kata aku jahat...
ni ha... ade pulak "LAGENDA BUDAK SETAN 2" 29 NOV 2012" NI....
wahhh tapi... sebelum ni tak ade pulak promosi pasal citer ni....
Ape2 pun pada yang suka p layan2 movie... p lah penuhkan pawagam yg berdekatan dengan anda.... cewah3... mcm aku lak punya filem hover promote ek...

ELEH....


Ok.. Selama aku kenal dunia berbeloging ni kan.. Selain aku suka merepak sengsorang dalam belog.. aku suka jugak berbelowalking... Ade la.. certain2 belog yg aku suka...
Suka dengan teletah diaorg, suka life diaorg... & mcm2 lagi la...


Tiap pagi masuk office & sebelum start buat kerja aku akan........
 Tengok blog dulu.... cari mood... aku suka baca belog si hamba allah ni... makin hari makin bertambah follower dia... alhamdulillah... maksudnya kat sini belog dia agk beshhh la kot...


Tapi...... bila aku nk open new entry die..  "PERMISSION DENIED".. aPAKAH ITU???
almaklum lah B.I cukup2 makan jerrr... Cer explain sikit... almaklum lah aku ni tak bape paham dunia2 berbelog g ni.....

Lme2 kuar pulak menda alah nie...
 die bagi reader2 yg terpilih jer ke??? hihihi..











oh... nanti belog dah fofular kena buat mcm ni jugak eHHhh??? OK PAHAM...



Ok... Geng aku br ade 19 org... tu pun aku ter follow sendiri & tak tahu cm mana nak buang hahah ok la tu dari 18 kan ke sikit kan ..

bila geng aku dah ke 2 @ 3 k nanti aku pun nak buat cm blogger tu hahha perasan!!



BR1M 2.0

                  
Ok... Aku Dah selamat Buat permohonan untuk Br1m kali ini  Agk2 layak kot..
Sebab dah berumah tangga kena lah isi nama Icik Asbend aku Sebagai ketua isi rumah...
Harap2 .. Dapat lah ek... dpt lah mengurangkan beban kami laki binik sikit... hahha..



Bagi info sikit utk korang... Sekarang nie.. Br1m boleh di buat secara online.. tak payah susah2 nak pegi cari borang...lah nk pergi LHdn la... Isi secara online jerr mudah & jimat masa.. ok...
Korang boleh lah pergi ke http://eBR1M.hasil.gov.my

ISI JGAN TAK ISI... Sapa yang nk free2 kasi RM500 hah...

SELAMAT MENYAMBUT AWAL MUHARAM 1434 HIJRAH

___________________________________________________________________________

Bulan Muharram ialah bulan pertama dalam kalendar Islam. Bila tiba bulan Muharram maka tibalah tahun baru. Hari pertama tahun baru ialah pada 1 Muharram dan juga dipanggil awal Muharram.

Permulaan kiraan kalendar Islam ialah pada tahun berlakunya peristiwa hijrah Rasulullah dari Mekkah ke Madinah. Tahun berlaku peristiwa hijrah telah ditandakan sebagai tahun 1 atau tahun pertama kalendar Islam.

Tetapi, peristiwa hijrah Rasulullah s.a.w. bukan berlaku dalam bulan Muharram. Pengkaji sejarah yang masyhur mengatakan hijrah tersebut berlaku pada bulan Safar.

Selamat menyambut tahun baru.  Moga Allah memberkati kita.




JUST SHARE

Assalamualaikum..

Husssshh.. memang agak kemalasan aku sekarang ni... mmg tak ada masa untuk update sebarang entry... ade sesape nk kisah ke... mmg tak lah kan...Kalau aku buat entri korek idong @ cara-cara nak masak sambal tumis petai... pun tak ade org nk kisah pun nye adoihai...  Aku menulis ini pun just utk meluahkan ape yg tersurat & tersirat dalam benak hati aku ni jerrr... sekurang nya release ape2 yg terkusut tu kan...

13 nov 2012
okay seperti sedia maklum esok adalah hari depavali untuk yg beragama hindu yg meraikan pesta cahaya... Dan haruslah cuti esok... Yeaaahhh...
Dan yang tak beshnya... Kami tak jadi pulang ke Perak.. Pasrah jelah :( tension betul la....

14 Nov 2012
hari rabu dah start keje balik sepatutnya... tapi Hubby aku still cuti... Sebab bos dia INDia..
Dan aku haruslah bercuti sama... UPL la... memandangkan Al dah kehabisan... 
Iye2.. je kan ... cuti pjg.. tanpa sebarang aktiviti... Hussshhh membosankan...

15Nov2012
okeyHari khamis cuti lagi... Awal Muharam... Tahun baru untuk org yg beragama islam... 1434 hijrah... Selamat menyambut tahun baru..!! Pun still tak tahu ape yg nk jadi lagi...

16Nov 2012
Dah kena berkerja.... Kerja3......

17NOv2012
Cuti lagi....

ok... itu lah rasanya aktiviti aku & incik husbend utk dis week... hahh mmg tak beshh kan... ape2 pun belum compom lagi... yg paling aku mencikk tak jadik balik ke perak.. :(
atas beberapa sebab yg tak dapat dielakkan...

Atas Semua yang terjadi @ bakal terjadi... Aku sekarang MALAS sensangat...



November 2, 2012

Eca Year End Giveaway #2.

November 1, 2012

BILA RESULT UPSR KELUAR???

Assalamualaikum....

Hola...hola... Jumpa lagi semua... Still mood raya korban ke??? mesti ramai tengah menikmati sup Gear Box kan hahha almalkum la... Daging & tulang2 still banyak yg org sedekahkan kat kite kan... 

Raya-raya juga... pada bebudak yang bakal menduduki exam hope korang dah buat preparation yang kental.... Pada yang tengah tunggu result UPSR tu  Hope korang berjaya...
Dengan result ni menentukan korang ke sekolah menegah biasa @ sek berasrama penuh...

Kenapa aku Xcited sangat tunggu result UPSR kali ini??? sebab adik bongsu aku Si MUHAMMAD HAIRY ADAM pun tak sabar nak tahu keputusannya... yelahh dah ramai yang menjanjikan hadiah2 yang hebak2 buatnya... termasuk asbend aku... hadiah ape?? Rahsia... yang pastinya istimewa dari kami berdua...

Adik aku yang bongsu ni memang harapan keluarga sikit.. sebab setiap result exam dia memang gempak!! dan harapan kami sekeluarga haruslah yang terbaik dari dia kali ini... Isyaallah....

Mengikut sumber.. result Upsr memang tak lama dah around next week ajer..tarikh pengumuman keputusan UPSR akan diumumkan antara 8 hingga 10 November ini sebelum sesi cuti persekolahan 2012.


Semakan keputusan boleh diambil di sekolah masing-masing pada hari yang telah ditetapkan. bagi kemudahan calon dan keluarga, semakan juga boleh dibuat dengan menggunakan  sistem pesanan ringkas (SMS). 

Aku pun dah siap apply sekolah berasrama penuh untuk adik aku, at least 4A 1B  dah berpeluang masuk... Aku Apply utk adam ke sek men sains sultan azlan shah... Moga2 ada rezeki untuk adik aku melangkah ke sekolah tersebut....

Permohonan sedang diproses... hope segalanya berjalan dengan lancar...
Aku akan bahagia kalau adik & keluarga aku bahagia...

October 29, 2012

CERITA RAYA AIDILADHA & DOAKAN DIA - part II

Assalamulaikum
Jumpa lagi.... aku memang tak ada cerita untuk raya Aidiladha... Sebabnya terjah lah nun DI sana... hari raya kedua kami berkumpul lagi,  tak ada sebarang aktiviti pun semuanya still letih & tak cukup tido lagi, masak memasak ada la, sebab yang still hidup ni perlu makan kan...  :)

Raya ke-3 pun still sama, tapi ada dah yang siap-siap untuk pulang, aku & asbend mmg selaunya malam sikit baru balik.. Tapi..... agak-agak pukul 9.00 pagi , akak ipar aku yang no.3 tu call... dia masuk hospital pulakkk......Miscarriage.. Aku pon tak tahu dia pregnant.....

Time onthewy nk pergi hsptial.... dpt call lagi kena tukar hspital, Dari tampin ke Melaka pula sebab Hspital Tampin kalau ada kes, mesti tranferkan ke melaka....
Sampainya disana... jumpa kejap dalam 1/2 jam kami pun terpaksa pulang... Sebab masing-masing nak balik jauh....

Masing-masing tak Lunch... sarapan pun jauh lagi la... perut dah berkeroncong.... jalan-jalan cari makan kejap....
Korang Kalau korang org MELAKA tambah2 area Klebang mesti kenal kan ada satu kedai Coconat Shake baik punya... Tambah2 tengahari kan... Malas nak cakap tengok jela gambo sendiri...

Memang terbaikkk... freshh gilakk... hilang kepenatan aku..  ramai gila yang terjah sana... 1st aku sampai, terpesona aku tgk ramai yang sangup berbaris untuk dapatkan coconut shake ini... Kedai dia ala-ala kampung baru kt kl tu... tapii... lagi ramai..... Tapi tengah2 lapo kan... setakat shake2 ni mana mampu bertahan... kami hentam nasik lemak juga... psstttt asbend aku makan 3 bungkus... rahsia taw...


(gambo kureng memuaskan pakai hengpong cikai aje...harap maklum)

Tu dia aku tak tipu kan ramai gilak org... kami semua empat meja... Abang ipar aku yang belanja... ada yang nak tapau... tapi tak sanggup Q lagi panjang sangat...
Berapa secawan aku kurang pasti maybe tak sampai 3 hengget kot.. hihihhi

Dah settle menikmati coconut shake yang sangat sweet tu... kami semua berangkat...
dalam pukul 4 ptg jalan dah mulai sesak... jammed... steress pun bermula... compom balik malam kang jammed sangat2...

Sampai rumah mil aku dlm pukul 6 ptg.. aku msk lagi... walaupun penat nak buat cam mana... msk2 cepat2.. tapiii ade yg ngada2 nk makan ini.. itu... husshhh sabo jela... 

pukul 7.00 mlm aku start bersiap-siap utk balik.... mandi, makan... & Goooooo....
Sebenarnya pukul 9 mlm baru gerak....  kakak ipar aku yg nk balik perak tu dah mesej..
dia wish kat kami " selamat menikmati jalan yg Jammed" hahhhh...  mmg keta tak boleh gerak... macam raya aidilfitri pula...

selalunya balik ke usj 2 jam paling lama, boleh jadi...4 jam.. hebat tak??? Dalam jammed ade  beberapa pemandu yg tak berhemah gunakan laluan motor... siap langgar sidemirror keta aku lagi... mmg nak makan penumbuk lakik aku pakcik tu... org lain pun suma nakbalik  cepat... tapi agk2 la... ingat bawak moto ke.. nak cilok mencilok...

Akhirnya pukul 12.30 kami selamat sampaii.... alhamdulilah... kesian kat asbend aku esoknya nak kne keja awl.... 

So.... ini lah cerita raya aidiladha aku....

P/s: entry panjang berjela... tak kisahkan sebab tak ramai yg baca... hahah

CERITA RAYA AIDILADHA & DOAKAN DIA - part 1

Di sini semula.. ikut kan hati memang still tak ada mood lagi nak menaip....
Letih...... malas & segalanya melanda diri aku...
Macam yang aku dah mention kat entri INI , Turn balik raya kat rumah MIL aku REMBAU....

Hari khamis hari tu, kami terpaksa tukar plan & balik awal sikit dari yg dah dirancang...
Sebab nenek asbend aku masuk hospital, Sampai jerr kat rembau aku & asbend singgah
pasaraya jap ingat nak beli brg nak masak utk mkn malamnya...

Pukul 5.30 ptg kami sampai, gembira disambut adik beradik & Mil aku, Sebab jarang balik kan... huhuhu.. Sampai jerr, masuk dalam rumah aku tengok nenek asbend aku yang dah tak bermaya, lain dari kebiasaan, sakit tua, dah tak boleh makan apatah lagi berjalan...Kalau dulu biarpun dia dah nyanyuk...dia selalu menghiburkan ank cucunya... dia suka menyanyi, berpantun... cakap dalam loghat negeri sembilan yang aku tak berapa nak paham...

 Biasa lah, kalau dah balik rumah mak mentua, aktiviti kebiasaan kami,  bermula, masak beramai-ramai... almaklum la ank menantu ramai.... Buat prepration utk raya,
Aku plan nak buat laksa, Tapi kakak ipar aku bagitahu ramai yg dah sediakan menu...
better aku tak payah buat...

Dalam pukul 7pm kami dah settle aktiviti memasak tinggal sikit-sikit aje... aku ke ruang tamu dengan niat nak tengok ape yg patut buat lagi, terpandang semula nenek yang terlentang, anak buah aku suapkan dia air pon susah nak minum, 
Keadaannya semakin merosot, Dalam kepala otak aku ini macam-macam difikirkan,

Dalam Pukul 11pm,MIL aku bagitahu nenek macam dah nazak, Kami anak cucu mula bacakan yasin untuknya, masuk kali ketiga kami baca, 
" Nenek Dah menghembuskan  nafas yang terakhir tepat 12.30 am 10 zulhijah 1433 , hari khamis malam jumaat......" Allah lebih sayang kan dia...  

Mungkin aku baru saja mengenalinya,  tapi hati tetap sedih atas kehilangan nya... 
Hanya Al-fatihah yang mampu aku sedekahkan,

Kami semua tak tidur malam tu, ada yang baca yasin & mcm2 lagi.... mata mmg dah berat, tapi tak boleh lelap,
Kebetulan hari raya aidiladha & hari jumaat, keluarga semua buat keputusan  jenazah akan dikebumikan selepas solat juamaat,

Ini adalah 1st time pengalaman aku tolong mandikan jenazah, kafan kan... kenapa nak takut... satu hari nanti kita pun akan meninggal....
Entah kenapa hati aku ikhlas jerr nak menolong... fardu kifayah kan utk mengguruskan jenazah... Aku tak pergi ke tanah pekuburan, sebab banyak yang perlu di uruskan di rumah...

Aku memang dah rasa macam swing2.. jerrr mcm nk pengsan pun ada, tapi rasa mcm tak sesuai jerr nak berehat time tu ramai adik beradik datang  mengziarah, tambah2 aku ni menantu baru dalam keluarga tu, tak maniskan kalau malas2....

Nampaknya, kami tak menyambut aidiladha bagi menghormati yang telah pergi,
Pukul 10.00 mlm aku sangat2 tak berdaya untuk buat apa-apa lagi.... sangat pening, aku cuba  tidur tapi tak boleh....telan panadol, baru boleh nak lena... asbend gerakkan aku pun mamai2... mmg down gilakk... penatttttttttt.... tapi nak buat mcm mana... semua itu takdir...
kententuan dari allah...

Hushhhh pnt gilakk aku menaip... maybe sambung next entri....

P/s: Sorry no picture 4 this entry,,, mmg tak sempat lansung.........





I'm H0ME

ASSALAMUALAIKUM

Hari ke-4 hari raya Aidiladha.... Semalam baru sampai... Jammed gilakk.... dari dua jam
boleh jadi 4 jam dari rembau ke subang jaya...

Banyak cerita yang mahu di kongsikan... suka & duka... ada pengorbanan sempena hari raya korban ni...  dah takdir...

Maybe next entri baru boleh cerita... hantu belum masuk roh aku, so Idea tak ada & tak tahu nak setat mcm mana dulu...

Nanti la kita share kan iye....

October 26, 2012

Selamat hari Raya Aidiladha 10 Z.hijjah 1433


Selamat hari Raya Aidiladha 10 Z.hijjah 1433